Atât înălţimea, cât şi grosimea deficitară a crestelor edentate reprezintă obstacole dificil de trecut în cadrul tehnicilor de adiţie folosite în implantologia orală. Provocarea cea mai mare apare atunci când în zonele de augmentat există defecte osoase importante care complică şi mai mult predictibilitatea rezultatului cât şi manopera chirurgicală. Există numeroase tehnici disponibile pentru a reconstrui crestele reziduale deficitare.
Helpdent Clinic este singura clinica din Romania unde se utilizeaza material de aditie de origine umana cu denumirea comercială Regenaform® asociat cu utilizarea A-PRF-ului ®(Advanced Platelet-Rich Fibrin).
Tehnica A-PRF-ului a fost dezvoltată în Franţa de către Choukroun(2001). Este un concentrat de trombocite bogat în fibrină utilizat pe scară largă pentru a accelera vindecarea ţesuturilor moi şi dure.
A-PRF este o matrice autologã de fibrinã bogatã în trombocite si factori de crestere, obtinutã dintr-o probã de sange a pacientului recoltatã în timpul procedurii chirurgicale. A-PRF mai poate fi considerat un concentrat de trombocite cu o valoare imunologicã ridicatã ce încorporeazã, sub forma unei membrane de fibrinã, toate elementele dintr-o probã de 10 ml de sânge implicate în rãspunsul imun si vindecare.
Proba de sânge este centrifugatã o singurã datã; la finalul procesului se observã trei fractiuni diferite :
• portiunea inferioarã – ce contine celulele rosii;
• portiunea superficialã – ce contine plasmã sãracã în trombocite (PPP = platelet-poor plasma);
• portiunea intermediarã – ce cuprinde un cheag de fibrinã bogatã în trombocite
Acest protocol simplu permite obtinerea, printr-un proces fiziologic, a unui concentrat de trombocite sustinut în matricea de fibrinã, fãrã manipularea probei si adãugarea de excipienti. Cheagul de fibrinã este apoi solidificat sub forma unei membrane ce este mult mai elasticã si mai consistentã fatã de cele obtinute prin intermediul altor protocoale. Prezenta leucocitelor si factorilor de crestere în continutul A-PRF-ului ca PDGF-ul (Platelet-derived growth factor), TGF-ul Beta(Transforming growth factor beta) si VEGF-ul (Vascular endothelial growth factor) diferentiazã si mai mult acest protocol de altele.Până în prezent, au fost publicate peste 180 de articole internaționale despre PRF, dintre care 52 de la inceputul anului 2013.Avantajele sale faţă de PRP (Platelet-rich plasma –Marx 1998) sau PRGF (Plasma Rich in Growth Factors – Anitua 1999) includ uşurinţa de pregătire, cheltuieli minime şi lipsa de modificări biochimice (nu se foloseşte trombina bovină sau anticoagulant).